Knarrenhof “Meerborg Marum”
Bron: Simon van der Goot
Velen willen wel in Knarrenhof wonen, of het binnenkort van de grond komt is vraag twee.
MARUM-”Als u niet van buren houdt, dan moet u er niet gaan wonen”, zegt procesregelaar Erica Euving van de stichting Knarrenhof. Woensdag was er een avond voor belangstellenden in De Hazelaar in Marum georganiseerd om het proces vlot te trekken. Wat blijkt: van de honderden belangstellenden heeft er nog maar één een keuze gemaakt voor een woning en twee voor één van de woningen. En dat terwijl het een prachtig plan is voor 22 woningen om met plezier bij elkaar te wonen op loopafstand van winkels en de dokter.
Meerborg Marum heet het plan en behelst 22 woningen, waarvan 7 huurwoningen en 6 kleine huisjes oftewel tiny houses. Peter Prak is de man van het Knarrenhof die uit Winsum kwam geracet van een andere bijeenkomst om de Marumers te overtuigen dat nu het cruciale moment is om tot koop van een woning over te gaan. Anders wordt het project op de lange baan geschoven. Dat zou bijvoorbeeld heel sneu zijn voor de man die een woning wil kopen, maar inmiddels wel 80 jaar is. “Het moet niet te lang duren,” aldus deze krasse knar.
Prak weet ook dat het ligt aan de bouwkosten die duurder zijn dan verwacht. De voorlopige prijzen voor Marum zijn 355.000 euro voor een woning van 7,2 meter breed en 105 vierkante meter tot 415.000 euro voor een woning van 8,1 meter breed en 120 vierkante meter. Ter vergelijking: een gemiddelde nieuwbouw woning kost in Nederland 497.000 euro. De woningen kunnen naar wens worden aangepast en zijn met een luchtwarmtepomp en zonnepanelen nagenoeg energie neutraal. De badkamer is bij het koopbedrag inbegrepen, de keuken niet.
Om tot een mix van oude en jonge bewoners te komen, zijn er op het terrein zes kleine huisjes gerealiseerd, variërend in prijs van 135.000 tot 200.000 euro. De prijs van de grond waar deze huisjes op komen, zit verdisconteerd in de prijzen van de andere woningen. Prak legt uit dat ze van andere hofjes hebben geleerd dat de oudere bewoners spijt hebben dat er geen jongeren wonen. Op het terrein komt een hofwoning voor algemeen gebruik. In te richten door de bewonersvereniging. Bijvoorbeeld een wasmachine plaatsen waar iedereen naar Zwitsers voorbeeld gebruik van kan maken.
Ineke Spaargaren uit Marum kan niet wachten tot de bouw begint. Ze huurt nu een woning met vier slaapkamers en heeft zich vanaf dag één voor het project ingeschreven. Voor de doorstroming zou het prima zijn dat Meerborg wordt gerealiseerd. Wold en Waard heeft nog niet definitief getekend voor de bouw van zeven huurwoningen, waarvoor de belangstelling groot is. Maar de verwachting is dat dit na het invullen van de details binnenkort zal gebeuren. Als er nu genoeg mensen zijn die een woning kopen, dan kunnen ze er in juli 2025 gaan wonen.
Erica Euving zit op 24 oktober van 14.00 tot 16.00 uur en 8 november van 10.00 tot 12.00 in de bibliotheek van Marum voor het beantwoorden van vragen.