• Wonen
  • 23 mei 2023

De jaarlijkse Knarrenhofdag in Hardenberg!

Na onze succesvolle, want informatieve excursie naar de oudste hofjes in Zwolle ging nu onze reis naar Hardenberg voor de jaarlijkse Knarrenhofdag. Aan alles is te merken dat de interesse voor het concept toeneemt, zeker aan het aantal bezoekers. Er waren er ongeveer 130 uit allerlei delen van het land!

Hof van Hardenberg telt vijftien koophuizen op een voormalig schoolterrein, ingeklemd in een wijk vlakbij het centrum. De ontvangst was allerhartelijkst en de lunch niet te versmaden! De bewoners zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de woningen en bij het bezoek aan de woningen zien we allerlei creatieve oplossingen voor de indeling van de leefruimte. Buiten valt op dat elk huis op de beperkte ruimte op het terras een zonnescherm heeft. Navraag leert dat men dat collectief heeft aanbesteed zonder dat er aan de individuele keuze getornd werd.

De bijeenkomst in het plaatselijke theater was bedoeld om te informeren en te netwerken. Aan de orde kwamen vragen als: ‘wat is de procedure bij verkoop van een huis bij overlijden van een bewoner’ en hoe hou je het concept in stand’, interessante vragen die voor een deel alleen beantwoord kunnen worden door de ervaringen die in al bestaande hofjes worden opgedaan.

Voor de initiatiefgroep Marum was het zaak om wat plooien glad te strijken. De medewerkers zijn zo druk om alle nieuwe projecten te begeleiden dat het goed is om zo nu en dan aan de bel te trekken om de vaart er in te houden. Zo moest er nog een enquête uit en wachten we op de gesprekken die ingepland gaan worden. Gegadigden voor een koophuis in de Meerborg, want zo gaat het Knarrenhof in Marum naar alle waarschijnlijkheid heten, kunnen nu aan de hand van een voorlopige prijslijst hun voorkeuren opgeven. Voor de huurders volgt te zijner tijd een soortgelijk traject.