• Cultuur
  • 3 mei 2021

Allereerste project stichting PodiuM!

Voorstelling: De 16 van Trimunt

3 mei 1943

Trimunt en de Tweede Wereldoorlog zijn onlosmakelijk verbonden en de verhalen zijn bij velen in Marum en omstreken bekend. Op 3 mei 1943 werden 16 onschuldige mannen, waaronder één jongen, uit Marum en Frieschepalen om het leven gebracht. Een vreselijke represaille voor de Meistaking en een boomstammetje over de weg.

Over deze gebeurtenis zijn veel interviews, boeken en filmpjes te vinden, elk jaar komt hier materiaal bij en dit is belangrijk. “Dit verhaal moeten we blijven vertellen en de slachtoffers blijven herdenken” aldus Arnold Boekema en Kim Oosterhoff. Zij willen dit doen in een vorm die nog niet eerder is gedaan, namelijk door middel van een openluchtvoorstelling.

3 mei 2023

Op 3 mei 2023, exact 80 jaar na dato, zal het verhaal over deze ingrijpende gebeurtenis te zien zijn in een openluchtvoorstelling. Deze vindt plaats op het weiland naast het monument op Trimunt. Door de voorstelling op Trimunt uit te voeren komt het letterlijk heel dicht bij de plaats van de werkelijke gebeurtenis. De plaats draagt de voorstelling en dat maakt dit bijzonder. De verhalen van Jan Buitkamp mogen gebruikt worden voor het realiseren van dit plan.

Arnold en Kim zijn beide (geboren en) getogen Marumers en hebben altijd al interesse gehad in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Arnold door zijn familiegeschiedenis (van der Wier/Doornbosch). Kim heeft als onderdeel van haar opleiding Docent-Theater, de minor Tweede Wereldoorlog Educatie gevolgd in Utrecht.

Voor de organisatie wordt stichting PodiuM opgericht. Deze stichting wil een groter draagvlak creëren voor theater, kunst en cultuur in het Westerkwartier. Met Stichting PodiuM zal er voor elk kind en volwassene een podium zijn.

Deze bijzondere uitdaging kunnen zij niet realiseren met z’n tweeën. Wilt u verhalen met hen delen, of heeft u ideeën? Zij horen het graag! Eind 2022 zullen audities voor de voorstelling plaatsvinden.