• Voorzieningen
  • 25 juni 2024

Informatiepunt digitale overheid in de bieb – het verhaal van een bezoeker

Lastig, die regelzaken van de overheid? We helpen je graag verder tijdens het spreekuur IDO (Informatiepunt Digitale Overheid). Steeds meer zaken van de overheid moet je digitaal regelen. Op de computer of met smartphone of tablet. Dat kan soms knap lastig zijn. Bijvoorbeeld omdat je de weg niet weet op internet, of omdat je formulieren niet begrijpt.

Deze bezoeker had nooit gedacht dat het haar zou overkomen: haar accounts werden gehackt. Op een dag ontdekte ze dat iemand anders toegang had gekregen tot haar e-mail, sociale media en zelfs haar bankrekening. Haar eerste reactie was er een van paniek. Ze vroeg zich af hoe dit had kunnen gebeuren en of ze iets fout had gedaan. Ondanks dat ze altijd zorgvuldig was met haar wachtwoorden en de beveiligingsinstellingen van haar accounts, voelde ze zich schuldig. Had ze ergens een veiligheidslek over het hoofd gezien? Had ze onbewust een phishingmail geopend?

Naast het schuldgevoel kwam er een diep gevoel van onveiligheid. Het duurde niet lang voordat ze besefte dat ze haar accounts opnieuw moest instellen en nieuwe, veiligere wachtwoorden moest aanmaken. Maar het idee om dit alleen te doen, zonder hulp of begeleiding, was beangstigend. Ze vreesde dat ze fouten zou maken. Vooral bij belangrijke zaken zoals verzekeringszaken en haar DigiD was de angst het grootst.

Ze kwam langs bij het IDO spreekuur waar we samen met haar gekeken hebben naar sterke wachtwoorden, het herkennen van verdachte e-mails en websites en het opnieuw activeren van haar DigiD. Ook werden door haar nieuwe wachtwoorden ingesteld. Tijdens het spreekuur, met iemand naast zich voelde dat toch veiliger.

We luisteren naar je vraag en denken met je mee. We geven je direct informatie waarmee je verder kunt. Of we verwijzen je door naar de juiste organisatie.