Minimaal inkomen? Toe aan nieuwe kleding? Kledingbank Maxima biedt uitkomst!
Bron: Focus Westerkwartier
Op een fraaie locatie aan het Marktplein in hartje Grootegast opent kledingbank Maxima maandag haar deuren. Mensen met een minimaal inkomen kunnen hier terecht voor kleding.
De winkel is vanaf dinsdag iedere week open, en wel op dinsdag tot en met vrijdag van tien uur ‘s morgens tot half vijf ‘s middag. Wethouder Bert Nederveen (ChristenUnie) verricht maandagmiddag de officiële opening.
Deze bijzondere modezaak is dus bedoeld voor financieel minder draagkrachtige inwoners uit de voormalige gemeenten Zuidhorn, Grootegast en Marum. Inwoners van de oude gemeente Leek maken al sinds jaar en dag gebruik van de kledingbank in Roden.
Om in aanmerking te komen voor de veelal nieuwe kinderkleding en gebruikte dames- en herenmode bij kledingbank Maxima in Westerkwartier moeten klanten een pasje tonen waarin zij kunnen laten zien dat dat ze behoren tot de gebruikers van de voedselbank. Ook een loonspecificatie of id-kaart waarin blijkt dat betrokkenen een uitkering genieten, geeft recht op gratis kleding.
In totaal hebben zo’n 1575 huishoudens in de gemeente Westerkwartier een inkomen dat valt binnen de armoedegrens, op een totaal van 63.031 inwoners. Voor alleenstaanden van 21 jaar en ouder komt dat sinds juli 2019 neer op een inkomen onder de €1.203,43 euro. Voor gehuwden komt dat neer op een grens van €1.635,60 euro.
Een reguliere modezaak
De winkel oogt bij binnenkomst als een reguliere modezaak. “Maar het bijzondere van onze zaak is dat het een winkel is zonder kassa”, zegt Henk Slagter uit Glimmen. Voor hem is Grootegast de zevende kledingbank in de provincie die hij met inzet van een legertje vrijwilligers in zeven jaar tijd tot stand heeft gebracht.
Vrijwel de hele provincie is inmiddels van deze kledingbanken. Alleen de gemeente Westerwolde is nog een ‘witte vlek’. Er zijn hier al wel gesprekken geweest, maar echt enthousiast zijn de bestuurders hier nog niet, aldus Slagter.
Hij is content met de medewerking vanuit het Westerkwartier. Zo stelt de gemeente dit winkelpand pal tegenover het gemeentehuis in Grootegast drie jaar lang belangeloos beschikbaar. Ook over de animo van vrijwilligers heeft hij geen klagen.
“We hebben zeven bestuursleden en 23 vrijwilligers gevonden die de kledingbank vier dagen in de week draaiende houden.” Dagelijks zijn vijf vrijwilligers nodig – veelal dames – om de kledingbank draaiende te houden.
Tweedehands mode
De kinderkleding die wordt aangeboden in de kledingbank aan het Marktplein is overwegend nieuw. Slagter: “We krijgen subsidie van meerdere fondsen, onder andere van het ministerie van Sociale Zaken, maar bijvoorbeeld ook het Oranjefonds. Dat geld stelt ons in staat om nieuwe kinderkleding aan te kopen.”
Volgens hem is het belangrijk dat kinderen uit arme gezinnen nieuwe kleding dragen. “Alle kinderen moeten kunnen meedoen op school. Als iemand met gebruikte kleding uit de pas loopt, ontstaat het risico op pesten. Dat mag niet gebeuren.”
Volwassenen krijgen gebruikte kleding aangeboden. Maar ook voor hen geldt dat de kleding in de rekken van de kledingbank nog hagelnieuw is. “We krijgen bestelbussen vol nieuwe kleding aangeboden dat onder meer afkomstig is van ANWB-winkels en gerenommeerde modezaken als Van der Lijn in Surhuisterveen en Rinsma in Gorredijk”, zegt Slagter.
Voor gebruikte kleding die wordt aangeboden, geldt dat deze mode-artikelen er netjes uit moeten zien. Inwoners van het Westerkwartier kunnen hun overtollige kleding iedere dag inbrengen op Marktplein 3a. Ook elders in deze gemeente wil de kledingbank nog inleverpunten openen. Vrijwilligers kijken erop toe dat de kleding die wordt aangeboden, aan alle selectie-eisen voldoen.
Volgens Slagter is er in het Westerkwartier een potentieel van 2000 mensen (volwassenen en kinderen) die gebruik mogen maken van de nieuwe voorziening. De praktijk in andere plaatsen in de provincie Groningen leert dat de helft hiervan in principe gebruik maakt.
Drukte afwachten
Kledingbank Maxima werkt in Grootegast met drie (vrijwillige) bedrijfsleidsters. Een van hen is Martha Oostenbrug (67) die woont in Zuidhorn. Voordat ze zich twee maanden geleden aanmeldde als vrijwilligster had ze naar eigen zeggen geen bovengemiddelde affiniteit met mode.
“Ik werkte jarenlang in de transportsector waar ik me onder meer bezighield met management, financiën en personeelsbeleid.” Behalve voor de kledingbank werkt ze een dag in de week als vrijwilligster op de afdeling cardiologie voor kwetsbare ouderen in het Martiniziekenhuis in Groningen.
Martha Oostenbrug kijkt vol spanning uit naar volgende week als kledingbank Westerkwartier voor het eerst haar deuren opent. “‘t Is helemaal afwachten hoe druk het wordt. Ik ben heel benieuwd.