• Marumer Belang
  • 9 mei 2023

Een unieke winkel in Marum!

Geachte lezer, wist u dat we in Marum een winkel hebben met meer dan twee miljoen artikelen op voorraad? Wij wisten het niet totdat we al wandelend door Marum in de Molenstraat de etalage zagen van de LEGO-winkel van Mennard Huizinga. Daar moesten we meer van weten! Een afspraak was snel gemaakt.

Op zoek naar een geschikt huis om ruimte te hebben voor gezinsuitbreiding kwamen Mennard en zijn vrouw Dieke eigenlijk bij toeval vanuit Groningen in Marum terecht. Ze vielen voor de winkels op loopafstand en de aankoopprijs van het huis. De aanwezigheid van een ruime schuur gaf de doorslag. Dat zit zo…

Mennard is al vanaf jongs af aan met LEGO bezig. Als kind bouwde hij met de steentjes van alles en nog wat, maar al vroeg zag hij de economische waarde van het spul. Hij begon vanuit zijn zolderkamertje een handeltje via Marktplaats en breidde dat later tijdens zijn studie bedrijfseconomie in Groningen uit, één kamer voor de handel en één om in te wonen. De studie eenmaal afgerond werd de woonruimte in Stad te klein, zeker omdat Dieke ondertussen op het toneel was verschenen, maar ook omdat Mennard de ambitie had om zijn hobby professioneel aan te pakken en er zijn inkomen middels een webshop mee te verdienen. Vandaar de zoektocht die uiteindelijk naar Marum leidde.

“De eerste tijd hebben we vanuit onze schuur gewerkt”, vertelt Mennard, “En dat ging heel goed. We dachten altijd dat je een webshop overal kunt hebben, maar we ontdekten al snel dat Marum er een uitstekende plek voor is. De ligging aan de A7 maakt dat mensen gemakkelijk hun bestelde LEGO indien gewenst zelf kunnen ophalen, en anders zijn de servicepunten voor Post.nl , DHL en DPD dichtbij”.

Op weg naar de kinderopvang, want ook op dat vlak was er groei, zag Mennard op een gegeven moment dat een deel van de voormalige winkel van Henk Wieringa (later Boonstra, nu motorzaak van Houten) leeg stond. Uitermate geschikt voor de fysieke winkel die hij voor ogen had! Nu, een paar jaar later, werken Mennard en zijn vrouw met twee medewerkers de hele dag om de al maar toenemende belangstelling voor LEGO-onderdeeltjes het hoofd te bieden. En een wisselend aantal jongeren verdienen hun zakgeld door ’s avonds als echte ‘orderpickers’ de bestellingen bij elkaar te zoeken!

“We verkopen alleen nieuw materiaal. Ik koop vooral via internet in, de dozen komen van overal in de wereld naar ons toe”, zegt Mennard. “Elk onderdeeltje wordt geregistreerd, we hebben daar een speciaal programma voor. Het zijn vooral volwassenen die bij ons bestellen, voor zichzelf of voor hun kinderen. Je moet dan denken aan mensen die bezig zijn iets te bouwen en er achter komen dat ze het een en ander missen.  Ongeveer de helft gaat naar het buitenland, vooral naar Amerika”.

“We steken veel tijd in het ontwikkelen en bijhouden van onze website. We hebben nu ook aanbiedingen voor zakelijke klanten die bijvoorbeeld een relatiegeschenk willen laten samenstellen. Dan heb ik ook een excuus om nog eens even lekker te bouwen”, lacht Mennard. “Ik ben de laatste tijd meer en meer ‘directeur’, want marketing en zo kost steeds meer tijd. En dat zal ook wel zo blijven, want we willen blijven groeien!”

Zo langzamerhand zijn Mennard en Dieke met (ondertussen) twee kinderen redelijk gesetteld in ons dorp. “We hebben hier alles bij de hand wat we nodig hebben. Wij gaan hier eerst niet weg!”

Wie weet waar dat toe kan leiden, denken we, als we het pand verlaten. Misschien hebben we wel een echte aanjager voor de plaatselijke economie in huis! Wordt vast vervolgd!

Neem vooral een kijkje op steentjeswereld.nl!