• Zorg
  • 5 november 2020

Nieuwbouw zorgcentrum Marum komt dichterbij: bouwstart is volgend voorjaar

In het voorjaar van volgend jaar wordt de nieuwbouw van zorgcentrum De Hoorn aan de Nachtegaalstraat in Marum ter hand genomen. De ingebruikneming van het nieuwe complex volgt begin 2022.

Dat meldt de Zonnehuisgroep Noord, waaronder De Hoorn valt. Het huidige gebouw is eigendom van Woonzorg Nederland. In haar opdracht verrijst ook de nieuwbouw. Eind vorige maand is hiertoe bij de gemeente Westerkwartier een omgevingsvergunning aangevraagd. De bouw wordt verricht door aannemer Plegt Vos.

66 zorgwoningen op drie verdiepingen

Volgens de Zonnehuisgroep Noord die de nieuwbouw gaat huren, wordt het een modern gebouw dat komt te bestaan uit 66 zorgwoningen die zijn verdeeld over drie verdiepingen. Cliënten met een intensieve zorgbehoefte wonen straks in kleine groepen samen in een huiselijke omgeving. Ze krijgen de beschikking over een eigen studio met sanitair. De huiskamers worden met elkaar gedeeld. en delen gemeenschappelijke huiskamers.

Bewoners hoeven tijdens de bouw niet weg

De nieuwbouw verrijst naast het huidige gebouw van De Hoorn en op ‘eigen terrein’. Voordeel daarvan is dat de bewoners tijdens de bouwwerkzaamheden niet tijdelijk naar elders hoeven te verhuizen. Als de bouw is gerealiseerd, gaat het bestaande complex tegen de vlakte.

Eerdere commotie

Begin vorig jaar berichtte Dagblad van het Noorden al over de nieuwbouwplannen. De leiding van de Zonnehuisgroep wilde destijds niet ingaan op de plannen vanwege de historie van De Hoorn: tot tweemaal toe werden nieuwbouwplannen in eerdere stadia afgeblazen. Dat leidde steeds tot hevige verontwaardiging in Marum.

Nieuwbouw is bijzonder

De nieuwbouw mag bijzonder heten omdat door de Zonnehuisgroep Noord eerder op andere plaatsen in de provincie tehuizen heeft gesloten of afgestoten.