• Wonen
  • 31 januari 2020

Op de plek van basisschool De Bron in Marum komt mogelijk een Knarrenhof

Er zijn plannen om een zogenoemd Knarrenhof te vestigen op de plek van de huidige christelijke basisschool De Bron in Marum.

Een initiatiefgroep onder voorzitterschap van het Marumer PvdA-raadslid Hans Koenders (69) trekt er een jaar voor uit om de haalbaarheid van het plan te onderzoeken. De doelgroep waarop Koenders en de zijnen zich richten zijn ouderen vanaf 50 jaar die hier gaan wonen en zorg op zich nemen voor elkaar.

“Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen”, luidt de filosofie die hierachter schuilt.

Het terrein van het huidige schoolgebouw omvat rond de 10.000 vierkante meter. De initiatiefnemers denken dat het mogelijk zijn om hier zo’n 35 ouderen te huisvesten. Zij mikken op zowel koop- als huureenheden.

“Het moet een gemêleerd gezelschap zijn dat hier komt wonen”, zegt Koenders. “Ouderen die nog fit zijn, zijn welkom. Maar ook zorgbehoevende ouderen én mensen met een beperking.”

Op en neer met de kar

Als de plannen doorgaan, komt het vermoedelijk tot nieuwbouw op de plek van cbs De Bron. “Misschien kunnen een paar muren van het schoolpand blijven staan. Dat gaan we nog onderzoeken.”

Koenders noemt de locatie die gevonden is voor het initiatief, heel geschikt. “We zitten hier vlakbij de winkels in het centrum van Marum met openbaar vervoer in de directe nabijheid. Als bewoner kun je straks met de kar van Albert Heijn naar je eigen huis.”

 

‘”Ik hoop dat het lukt om de locatie in de wacht te slepen voor een niet-commerciële prijs”

HANS KOENDERS, INITIATIEFNEMER

 

Als mogelijke locatie is ook nog gekeken naar het pand van ‘t Marheem en het terrein van de bestaande openbare school De Springplank. “Beide plekken zijn veel kleiner en vielen daarom af.”

Het pand van De Bron is eigendom van de gemeente Westerkwartier. Er rust nog boekwaarde op gebouw en grond. “Ik heb inmiddels met alle wethouders over het plan gesproken. Ik hoop dat het lukt om de locatie in de wacht te slepen voor een niet-commerciële prijs.”

Alle te bouwen wooneenheden moeten levensloopbestendig worden. “Dit soort huizen is er nu nog nauwelijks in het Westerkwartier. Door de huizen gelijkvloers te maken, wordt voorkomen dat ouderen in hun bestaande woningen aanpassingen moeten doen. Dat scheelt de gemeente geld. Want die aanpassingen worden doorgaans uit de pot WMO van de gemeente betaald.”

Informatie-avond

De Marumer initiatiefnemers krijgen steun van de landelijke stichting Knarrenhof. In Zwolle is al een Knarrenhof gerealiseerd. In Groningen, Assen en Garmerwolde zijn ook initiatiefgroepen actief. De Marumer initiatiefgroep bestaat naast Koenders uit oud-gemeentesecretaris Jan Jellema en bestuurslid Evert Wensink van Marumer Belang.

Begin maart wordt een informatie-avond gehouden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op www.knarrenhof.nl. Toekomstige bewoners schuiven op termijn aan tafel met de architect om mee te denken bij het ontwerpen.