• Marumer Belang
  • 4 november 2024

De Kledingruiltas

Je kledingkast up-to-date houden, wegdoen wat je niet meer wil dragen of niet meer nodig hebt, gewoon opruimen of ontspullen, het maakt eigenlijk niet uit waarom. De kledingruiltas is het perfecte middel om van je overtollige kleding af te komen, en er misschien iets leuks voor terug te krijgen.

Sanne Rawie, sinds enige jaren woonachtig in Marum, begon de tassenroute een jaar of drie geleden. “Ik had ergens iets gelezen over kleding ruilen door tassen rond te laten gaan en volgens mij hadden we hier nog niet zoiets, dus zette ik een berichtje op Instagram en deed ik een oproep op mijn werk. Zo kreeg ik een groepje vrouwen bij elkaar. Ik gebruikte de app van Clothing Loop om een route te maken en de administratie bij te houden. Je moet wel weten waar de tassen zijn en of ze wel goed rouleren. Na een jaar ongeveer werd het teveel werk voor mij en heb ik het beheer overgedragen aan een paar andere vrouwen.”

Die vrouwen, dat zijn Hinke, Gio en Mirjam. Ze overleggen vier of vijf keer in een jaar, en er is een WhatsApp groep voor de deelnemers. Hinke: “Op een gegeven moment was de groep dames wel heel groot geworden, er waren niet alleen deelnemers in Marum en de plaatsen er om heen, maar ook in Opende en Surhuisterveen bijvoorbeeld. Een tijdje geleden hebben we de route gesplitst en nu gaat de tas naar De Wilp, Jonkersvaart, Nuis/Niebert en Marum. We hebben nu ongeveer 14 deelnemers en er komen er binnenkort een paar meer bij. Er zit alleen dameskleding in de tassen, van maat S, M en L. Voor kinderkleding, herenkleding, grote maten of merkkleding zou iemand hier een nieuwe groep kunnen beginnen, maar die hebben wij dus niet.”

“De bedoeling is dat je kleding die je niet meer gebruikt in de tas doet en die naar het volgende adres brengt. Het kan ook zijn dat de tas opgehaald wordt, dat moet je gewoon even goed afspreken. De volgende haalt er uit wat ze wil hebben en vult zelf de tas aan met haar overbodige kleding. En zo tot de tas weer bij je terug is. Zie je dat er nog kleding van jou in is gebleven dan haal je dat er uit en vervangt dat door ‘nieuwe’ kleding. De tassen moeten eigenlijk elke drie of vier dagen naar een volgend adres, maar dat gebeurt niet altijd, dat is nog wel een dingetje.”

De Kledingruiltas is niet alleen bedoeld om hergebruik op een duurzame manier te stimuleren, het bevordert ook de verbinding tussen mensen, de sociale contacten. Het doel is niet om mensen die het niet goed kunnen betalen aan kleding te helpen, zoals dat bij de kledingbank Maxima het geval is. Wel kun je kleding doneren, dan kun je een mailtje sturen aan kledingtasmarum@gmail.com.

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meedoen of zelf iets opzetten? Zoek dan The Clothing Loop op internet (www.clothingloop.org ). Je kunt de kledingtas bij jou in de buurt opzoeken en een account aanmaken om je aan te melden.

De kledingruiltas Marum heeft een bijdrage ontvangen uit het Dorpsbudget om nieuwe tassen te kunnen aanschaffen.